Dag van de duurzaamheid

Dag van de duurzaamheid 9 oktober 2015

Vrijdag, op de Dag van de Duurzaamheid, presenteerden de twee jonge initiatiefnemers hun breedgedragen buurtproject ‘WASC’ ter verduurzaming van hun eigen buurt in Nijmegen. Leerlingen van de naastliggende basisschool Klein-Heyendaal hadden de buurt versierd met een zee van windmolentjes. Prachtig decor, ook voor Coöperatie Windpower Nijmegen, die feestelijk de eerste windcertificaten kwam uitreiken aan ondermeer wethouder Harriet Tiemens.

taart1Sinds de twee buurjongens, Joris Olde Rikkert en Niels Geurtsen, bij 100 huishoudens uit de buurt tekeningen in de brievenbus hebben gedaan met hun fantasierijke verbeterideeën voor de buurt en de oproep om innovatieve ideeën te delen, gonst het plotseling van de nieuwe plannen om de buurt nog duurzamer, nog socialer, en nog groener te maken. Inmiddels zijn de eerste buurtbijeenkomsten geweest, staan al 74 enthousiaste buren achter het initiatief, hebben we een eigen website (www.wasc.nl), én zijn er ‘FrisDenkDoen’ groepen opgericht met concrete plannen, die vorm gegeven worden door vele actieve buren.

Op de Dag van de Duurzaamheid maakten de jongens samen met de leerlingen van basisschool Klein Heyendaal duurzame windmolentjes om ook de “nieuwe generatie met het supercoole duurzaamheidsvirus te besmetten”, aldus Joris. Om 17:00 presenteerden zij vervolgens hun initiatief aan Harriet Tiemens op het eveneens met windmolentjes versierde buurtpleintje midden in de Witsenburgselaan. De jongens, die beiden 19 jaar zijn en net hun studie zijn gestart, hebben samen met de buurt nog vele wilde plannen. Zij kregen van de wethouder vrijdag, als eerste triomf, nog te nemen warmtebeelden aangeboden, van de huizen in hun buurt, waarop te zien is waar ze de isolatie per huis kunnen verbeteren. Als verassing liet de wethouder namens de gemeente een reusachtig heerlijke taart bezorgen, die samen met de aanwezige buurtbewoners werd opgegeten.

Windcertificaten van WindpowerNijmegentaart4
Coöperatie WindpowerNijmegen sloot aan op deze duurzame middag. Zij lichtte haar project (Windpark Nijmegen-Betuwe) toe dat een groot succes is geworden.  1082 leden van WindpowerNijmegen hebben samen voor ruim € 3,2 miljoen windaandelen aangevraagd en worden daarmee mede-eigenaar van het windpark bij Nijmegen-Noord, dat volgend jaar wordt gebouwd. Bestuurslid Caroline de Greeff van WindpowerNijmegen overhandigde aan wethouder Tiemens en Joris Olde Rikkert de eerste windcertificaten, een bewijs van mede-eigenaarschap van de windmolens in Windpark Nijmegen-Betuwe.

Start klimaatstraatfeesten
taart3De unieke website van de buurt draait nu na een druk op de knop van de wethouder vanaf vrijdag geheel op de zonnestralen die in de buurt vallen. Met de gehele buurt meldden zij zich ter plekke aan voor de Klimaatstraatfeesten, die op deze dag weer zullen starten. De eerste acties hebben ze na deze middag al binnen. Wie weet vieren zij, als een van de duurzaamste straten van Nederland, dit voorjaar samen een af welverdiend klimaatstraatfeest!

Dag van de duurzaamheid