Wormen-hotels in de wijk

Brede belangstelling voor het wormen-hotel op ons buurtfeest

Tijdens het Buurtfeest op 11 september 2021 toonde WASC bij monde van Jac Niessen de opbouw en samenstelling van een wormen-hotel. Diverse buurtbewoners hebben na afloop een wormen-hotel besteld. Na de vleermuis-woningen, insectenhotel, bloementuin een nieuw project van WASC.

Met een wormenbak kun je groen afval omzetten in vruchtbare wormen-mest! De bak zit vol met compost-wormen die elke dag de hoeveelheid van hun eigen lichaamsgewicht eten. De wormenbak bestaat uit 3 of 4 stapelbare bakken die een geperforeerde bodemplaat hebben. De wormen kruipen van onder naar boven en verteren de laag GFT die boven hun ligt. De wormen verhuizen naar de laag grond net onder het GFT. Daardoor is het mogelijk om na verloop van tijd de onderste tray te oogsten (er tussen uit te halen). Wanneer je de wormen-mest hebt geoogst kun je de lege tray weer bovenop zetten. Zo rouleert het systeem en heb je je eigen compostfabriek.

Bij het afbreken van het GFT komt veel vocht vrij. Hierdoor blijft de grond licht vochtig en kun je onderuit het kraantje wormen-thee tappen. Dit leng je 1:20 aan met regenwater en je hebt een super ecologische pokon boordenvol microbiologisch leven.

Ewoodz Nijmegen

De grote voordelen van een wormenbak zijn:

  • Veel efficiënter dan gewoon composteren
  • De compost (het eindproduct) is super vruchtbaar, ook wel het zwarte goud genoemd
  • Geen vieze geur

Meer foto’s zijn hier te vinden op de foto galerij van het recente buurtfeest.