Start FrisDenkDoen Plannen

Klimaatstraatbord onthuld

bord2Zaterdag 2 juli kwam de Gemeente met een presentje: Er kon door Joris een bord worden onthuld op het plein. Er waren 32 mensen op komen dagen met en zonder kinderen. Meegebrachte cakes, muffins,  werden genuttigd met koffie, thee, limonade en zelfs enkele bubbels- en andere wijnflessen werden ontkurkt. Kortom een eerste buurtborrel gehouden in de buurt met de kleine partytent. Meer foto’s staan hier.

 Buurt- en klimaatstraatfeest!

Dit jaar zal het jaarlijkse buurtfeest worden gecombineerd met de viering van het behalen van de 3e plaats in de landelijke Klimaatstraat-wedstrijd.

Het gecombineerde buurt/klimaat-feest zal plaatsvinden op zaterdag 10 september 2016. Lees hier meer over het feest.

 

 

Nijmegen: ‘Green Capital van 2018’

Nijmegen Green Capital 2018 Facebookpagina
Henk Horstink bereikt eindpunt. Bron: Nijmegen Green Capital 2018 Facebookpagina

Nijmegen is in Slovenië verkozen tot de hoofdstad van duurzaamheid van Europa. Een afvaardiging van Nijmegen was bij de uitreiking in Ljubliana aanwezig, waaronder Henk Horstink, die per fiets de afstand van 1250 km overbrugde. In zijn fietstassen droeg hij het Nijmeegse Duurzame Estafette stokje, met USB-stick waar ook de WASC activiteiten, plannen, en deze webpagina’s opgeslagen waren. Op 20 juni kwam Henk Horstink aan in Ljubliana en op 22 juni hoorde Nijmegen dat ze de prijs had gewonnen. Nu kunnen er plannen gemaakt worden over hoe Nijmegen een jaar lang de duurzame award kan vieren. Meer over de uitreiking, plannen en verslag van de fietsreis van Henk in:  de Gelderlander1 & de Gelderlander 2, en de Facebookpagina van Nijmegen Green Capital 2018

 

WASC Plannen besteding klimaatstraatprijs!

6x12m(groen)

In een bijeenkomst met alle buren vanuit de verschillende groepen, hebben we nagedacht over de beste besteding van de Klimaatstraatfeestprijs. Omdat we merken dat samenkomen met de buren niet alleen nuttige en leuke gesprekken oplevert, maar ook de bron is van nieuwe initiatieven, willen we de samenkomst plezanter maken.  Daartoe hebben we het plan om 2 buurttenten aan te schaffen, 1 voor buurtfeesten en 1 voor een maandelijkse of wekelijkse zaterdagmiddag buurt-borrel. Lees hier meer over alle plannen (een buurbioscoop …) voor de prijs.

“Buren in Actie”, de buurt in de Telegraaf van 7 mei 2016

Telegraaf, 'Buren in Actie'

Zo heus zijn de acties en prestaties uit de buurt niet onopgemerkt gebleven: Een stuk over de Witsenburgselaan en de landelijke winnaar van de KSF prijs, De Vloedgraven-straat uit Den Ham.  Als zelfs de Telegraaf klimaatacties gaat verslaan dan zou het nog wel eens wat kunnen lukken, die klimaatdoelstelling van Nederland. Zie hier voor het artikel.

 

 

 

 

Interview in Wijkkrant Nijmegen-Oost, nr 5/mei 2016

fdd_vergdering_2016“Wat kunnen we doen om onze buurt te verduurzamen? Met die gedachte ging vorig jaar zomer Joris Olde Rikkert met zijn overbuurjongen Niels Geurtsen de deuren langs om ideeën te inventariseren. Dit resulteerde in een aantal maatregelen waardoor de Witsenburgselaan op 15 april de derde plaats behaalde van de landelijke competitie “Beste Klimaatstraat van Nederland 2016” Aan de vooravond van de prijsuitreiking heb ik een gesprek met Joris”. Bron: Interview in Wijkkrant Nijmegen-Oost, nr 5/mei 2016 Lees hier het hele interview

3e plaats Klimaatstraatfeest!

klimaatstraatfeestHet Klimaatstraatfeest als wedstrijd is voorbij en onze buurt – met name de Witsenburgselaan! – heeft in Nederland de 3e plaats behaald. Hulde aan alle deelnemers in de buurt en met name ook mensen als Ingrid Hoovers die zorgden dat er regelmatig punten ingediend werden.

jorisSpeciale hulde voor onze Joris Olde Rikkert de initiatiefnemer van onze buurtacties en drijvende kracht achter veel doorlopende WASC activiteiten! Er komt dus een Klimaatstraat Feest: er wordt gewerkt aan een plan om de deelname aan en bereik van de buurtacties te vergroten, een feest helpt daar zeker bij. We gaan door!

Krokussen komen tot bloei in de wijk

DSC09306 (1)Dankzij de gulle gift van de Gemeente Nijmegen konden in het najaar ongeveer tienduizend krokusbolletjes door de wijk heen worden geplant in de boomspiegels. Een WASC campagne i.s.m. de Gemeente via welke de bewoners uiteindelijk in groepjes samen het onderhoud van de boomspiegels van de Gemeente kan overnemen. Sommigen hadden al met success eerder reeds de boomspiegel voor hun huis verfraaid. Goed voorbeeld doet volgen, met als gevolg dat de publieke ruimte in de wijk in bloei staat elk voorjaar. Meer foto’s hier.

 

 

 

Spouwmuurisolatie project in de wijk gestart

DSC09309 (1)infraroodfotohuisOp 11 april is de firma Duits begonnen met spouwmuurisolatie bij een reeks bewoners in de wijk die m.b.v. WASC elk een eigen overeenkomst konden afsluiten met extra hoge buurtkorting. Een klein 10-tal woningen wordt de komende week extra geïsoleerd door deze Nijmeegse firma. Dankzij de informatie avond op 2 december j.l. en de subsidiemogelijkheid die de Gemeente bood besloten een aantal huishoudens hun woningen verder te isoleren. Opnieuw een geslaagde WASC campagne in de wijk! Meer over spouwmuurisolatie is te lezen hier als nieuwsbericht.

 

Stokje doorgegeven aan de Stadsboom

stadsboom_estafette

Joris ontving het stokje uit handen van Willem Verstijnen van ‘Geef Noord de Ruimte‘ en vrijdag 8 april om 14:00 uur is het stokje door Michael overgedragen aan Jarno & Lonneke Wilbers van de Stadsboom in de HONIG. Stadsboom is opgericht door Jarno en Lonneke Wilbers met als doel een nieuwe kans voor mensen die een eerste stap zetten op weg naar de arbeidsmarkt. Over smaak valt niet te twisten. Daarom kan je bij Stadsboom naar eigen smaak je houten tafel op maat laten maken: Lengte, breedte, houtsoort, afwerking. Zij maken de tafel zoals jij hem wilt hebben en gebruiken daarbij Nijmeegs hout van oude bomen zoals een noodzakelijk gerooide Kastanjeboom uit het Valkhofpark of houten balken gebruikt bij de bouw van de Waalbrug in 1935. Duurzaam gebruik van hout met een Nijmeegse geschiedenis met jonge mensen die een nieuwe kans verdienen. Lees hier meer

Duurzame Estafette stokje voor WASC

estafetteestafette2Onze buurt mocht 31 maart j.l. het stokje overnemen in de Duurzame Estafette, die Nijmegen moet helpen om de duurzaamste stad van Europa te worden. Het stokje met USB-stick voor de jurypresentatie wordt via de duurzame estafette vanuit Nijmegen vervoerd naar de eindbestemming: Ljubljana, Slovenië. Meer hierover ook op de Facebook pagina van de Duurzame Estafette. Buurtgenoten waren van harte uitgenodigd om het stokje mee over te nemen. De Klimaat Straat Actie trakteerde ons op taart en ballonnen, wij zorgden voor alcoholvrije bubbels en slingers (zie ook de Brug van 6 april).

 

WASC initiatief in de Brug van 16 maart

image-5830785Afgelopen zaterdag bezocht Maaike van Helmond van de Brug onze wijk om te praten met enkele bewoners over de Klimaatstraatactie waar diverse straten uit onze wijk aan mee doen. Ze maakte een zonnige foto met straatnaam en poes en het hele artikel is te lezen in de Brug of via deze link. Het artikel is er ook als PDF: De Brug Nijmegen week11_1 of te lezen als bericht op onze site.

 

De Prachtige Plannen

De afgelopen weken zijn er fantastische plannen bedacht en voorbereid door een grote verscheidenheid aan buren.  De passie voor hun ideeën hebben zij vertaald in de beschrijvingen voor de plannen, die reeds al op de website te vinden zijn. Deze zullen u spoedig ook aan de deur bereiken.  Als u net als deze buren enthousiast en geïnteresseerd bent voor een of meerdere plannen kunt u zich inschrijven via het aanmeldformulier.

 

  • Het gemeentelijk gesubsidieerde afkoppelen van hemelwater kan Nijmegen beschermen tegen wateroverlast bij stormachtig weer. Als u zich aanmeldt ontvangt u gratis persoonlijk advies van de waterexpert van de gemeente.
  • We hebben een Wijkhelden-Team bij ons in de buurt, en deze is op zoek naar versterking vanaf 5 jaar oud! Het team bestaat nu uit Loed v. Berkel, Juliette en Karina, die allemaal staan te trappelen om met de gave afvalprikkers de buurt spik en span te maken. Naast de coole prikkers ontvangen de jonge frisdoeners per gelopen ronde 2,50 zakgeld!  Alle kinderen vanaf 5 jaar kunnen zich aanmelden op de site, als mede begeleiders die af en toe mee willen lopen met Loed. Aanmelden en meer info op de site!

Informatieavond efficiënt houtkachel/openhaard stoken:

  • Speciaal voor buren die regelmatig de houtkachel of openhaard aanhebben, brengt ecoloog Joost Vogels, wonend op de Witsenburgselaan, iedereen graag op de hoogte van de do’s en don’ts op het gebied van houtstoken. Aanmelden kan via het formulier.
  • Samen verduurzamen is leuker, goedkoper en gezelliger daarom faciliteren wij de centrale inkoop van LED verlichting. Op onze website kunt u zien hoeveel u persoonlijk kunt besparen op uw verlichting. U kunt u ook al aanmelden voor de centrale inkoop.

Meer informatie over alle plannen is op de website te vinden en binnenkort ook aan de deur (aanmelding betekent uiteraard geen verplichting, maar uiting van interesse/enthousiasme).

Boomspiegels opvrolijken en groenstrook onderhouden: krokus-op-de-lente

  • Met de buurt mogen we de boomspiegels (stukje direct om de bomen) beplanten. Voorwaarde is dat we eenduidige planten gebruiken; om dit te realiseren spreekt de FrisDenkDoen-groep Groen met de gemeente af welke planten worden geplant. Als vliegende start voor het plan heeft de gemeente 10.000 krokussen beschikbaar gesteld om zondag 13 december om 14:00 rond de boomspiegels te planten.
  • Indien u samen met uw buren de aaneengesloten grasstroken naast de boomspiegel ook zelf wilt onderhouden, dan gaat de FDD-groep met de gemeente in overleg om in ruil voor de besparing op gemeentelijke onderhoudskosten, de buurt in homogene beplanting te voorzien. Meld u samen met uw directe buren hier aan.
  • Gemeente Nijmegen wil vanaf 2016 meehelpen om energiecoöperaties van bewoners op te richten. Een aantal ervaringsdeskundigen op dit gebied, wonend in de buurt, zijn begonnen een buurtzonnepanelen-coöperatie te onderzoeken. Hierbij wordt gedacht aan dakoppervlak in onze omgeving. U kunt u aanmelden indien u geïnteresseerd bent.