Gierzwaluw-project WASC succesvol

We verwachten de gierzwaluwen weer terug binnen 2 weken, dus hou de lucht in de gaten!

Door Rik Wortelboer.

Het project om Gierzwaluw-nestkasten in de wijk op te hangen is succesvol. In het voorjaar van 2018 zijn 16 nestkasten door bewoners zelf in elkaar getimmerd en daarna met hulp van ondergetekende (Rick Wortelboer) opgehangen. Daarna was het afwachten of de gierzwaluwen de nestkasten zouden vinden. Om ze daarmee te helpen ben ik met een hengel met luidsprekertje bij de nestkasten gaan staan als het mooi weer was en er jonge gierzwaluwen in groepjes luid roepend door de wijk vlogen. Het geluid van andere gierzwaluwen lokt rondvliegende soortgenoten naar een interessante plek, in dit geval de voor hen opgehangen nestkasten. Met name in de Witsenburgselaan reageerden de gierzwaluwen goed: ze kwamen op het geluid af en gingen later (als het weer stil en rustig was) zelf op onderzoek uit. Geregeld waren ze op ooghoogte door de straat aan het vliegen om de juiste aanvliegroute naar de nestkasten tussen de grote bomen uit te proberen.

In 2019 werd gezien dat er in de Witsenburgselaan gierzwaluwen de nestkasten invlogen: eerst bij nummer 50, later ook bij nummer 54. Het leek erop alsof ze steeds van nestkast wisselden: dan weer hier, dan weer daar. Na het broedseizoen zijn beide nestkasten gecontroleerd. Wat bleek? In beide nestkasten hebben gierzwaluwen een nest gemaakt. In de nestkast van nummer 54 zijn 2 eitjes achtergebleven, daar hebben ze zelfs gebroed (of in ieder geval een poging gedaan). De nestjes zien er nog niet heel mooi uit: enkele sprietjes en veertjes en soms zelfs wat gekleurd plastic dat plat op de bodem in een rondje is vastgeplakt. Het zijn nog geen mooie kuiltjes waar de eieren gemakkelijk in blijven liggen. Vaak zijn het nog jonge vogels die het nog moeten leren. Of is het een nieuw stelletje dat nog moet wennen aan elkaar. Dit jaar komen ze terug en gaan dan verder werken aan het nestje. Hopelijk wordt er dan succesvol gebroed en vliegen er ook jonge vogels uit in juli of augustus.

In nestkasten in de Antillenweg die al eerder werden opgehangen, hebben wel gierzwaluwen succesvol gebroed. Op de Antillenweg 14 is 1 jong uitgevlogen: een nieuw stelletje


waarbij 1 ei verloren is gegaan en 1 jong in de hitte van de zomer is uitgevlogen (dit kon gevolgd worden via de camera in de nestkast; zie foto). Op de Antillenweg 11 zijn ook jongen uitgevlogen, maar is niet bekend hoeveel en wanneer (geen camera, wel een mooie nestkuil; zie foto).

Er is ook gelokt aan de Surinameweg 8 (wel reactie, maar niet zien invliegen), Surinameweg 2 (bij de buren zien invliegen onder de dakpannen) en Witsenburgselaan 14 (geen reactie).

Het is dus gelukt om met het WASK-gierzwaluwenproject in 1 jaar de gierzwaluwen de nieuwe nestgelegenheid in gebruik te laten nemen. Maar nog niet bij alle nestkasten die zijn opgehangen. Nu zijn de jonge vogels in feite weggelokt van de Antillenweg naar de Witsenburgselaan. De volgende stap is om ze te lokken naar de nestkasten aan de achterkant van de huizen aan de oostzijde van de Witsenburgselaan. En om te kijken of de rondvliegende gierzwaluwen in de Surinameweg en beneden aan de Witsenburgselaan ook zo enthousiast gemaakt kunnen worden dat ze de nestkasten gaan betrekken.

Gierzwaluw-project WASC succesvol