Autodelen in Nijmegen

Autodelen in Nijmegen. Interessant?

Het lijkt er op dat het autobezit onder jongeren in stedelijke gebieden afneemt. Dit zal niet voor iedereen alleen uit ideële overwegingen zo zijn, maar ook praktische en financiële overwegingen spelen hierin een rol.

Aan het feit dat voor veel mensen de auto een belangrijk statussymbool zal echter niet zo snel iets veranderen. Ik verwacht niet dat de meeste van ons er al aan toe zijn om autoloos door het leven te gaan.
Maar of veelgehoorde argumenten dat een auto vrijheid en onafhankelijkheid biedt nog wel valide zijn moeten we ons nu toch wel afvragen.

Overal in Nijmegen zijn er mogelijkheden om een auto te delen, ook in onze buurt. Het zijn veelal laagdrempelige concepten. Ze worden ondersteund met handige apps op smartphones, waarop je snel kunt zien of en waar er auto’s beschikbaar zijn. Met deze apps kun je ook reserveren en ook een ingewikkelde administratie is door gebruik van apps en smartphones niet meer nodig.

Autodelen in de professoren buurt.

Karla Mulder deelt al vanaf 2014 haar auto en heeft hier dus al aardig wat ervaring mee. Ze zoekt af en toe deelnemers voor haar groep en als je interesse hebt, kun je je op deze website aanmelden.
Het is natuurlijk ook mogelijk om zelf een autodeelgroep op te zetten en in dat geval deelt Karla haar ervaring graag met jullie.

Een autodeelgroep kan in de wijk de cohesie verhogen. Je hebt meer invloed op de auto, waarin gereden wordt en er kunnen maatwerkafspraken gemaakt worden over het gebruik van de auto. Bijvoorbeeld over vakantiegebruik.

Landelijke autodeel concepten

Bijvoorbeeld Snappcar. Via internet kun je een auto in de buurt zoeken en reserveren.  Voornamelijk oudere auto’s, maar de pechhulp is dan via Snappcar wel weer goed geregeld. Er is een grote diversiteit aan auto’s. Er zijn bijvoorbeeld ook bestelwagens en busjes te huren. De kosten variëren behoorlijk en beginnen vanaf ongeveer € 25,= per dag (100km, ex. brandstof).
Op de website kun je vrij eenvoudig je postcode intypen en dan krijg je direct een goed overzicht van het aanbod. Je hoeft je daarvoor niet aan te melden (de pop-up gewoon even weg klikken).

Op Snappcar zijn het vooral particulieren die een auto aanbieden. Qua concept zit het dus een beetje tussen een eigen autodeelgroep en landelijke verhuurbedrijf in. Verhuurder en huurder leren elkaar kennen, waardoor het vertrouwd overkomt. Anderzijds zorgt Snappcar voor de nodige garanties voor huurder en verhuurder.  Daarvoor lever je dan wel 30% van de verhuurprijs in.

Wanneer je veel met het openbaar vervoer reist, dan is Greenwheels wellicht een betere optie voor je. Inmiddels staan door heel Nijmegen Peugeot 107’s en VW Up’s. Ook bij ons om de hoek, op de Groenewoudseweg, staat een auto van Greenwheels geparkeerd. Er zijn overigens ook enkele VW Caddy’s en Golf Variant’s te huren. Wanneer je ongeveer 1 keer per maand een auto denkt te huren, dan ben je minimaal € 70,= kwijt. (100km, wel inclusief brandstof).

Overigens ben je natuurlijk niet gebonden aan één concept. Stel dat de auto in de autodeelgroep bezet is, dan kun je natuurlijk eenvoudig uitwijken naar één van de andere partijen. Dat biedt alleen maar meer flexibiliteit.

Ruilen en delen

Een vraag die zich opdringt is wat het milieu er mee op schiet. Of de CO2 uitstoot hierdoor af neemt? Met andere woorden: hoe duurzaam is dit concept? Of we nu door autodelen met zijn allen minder autokilometers gaan maken vraag ik me af. Het zal marginaal wel zo zijn, maar deze concepten zullen vooral doelgroepen aanspreken die al weinig met de auto rijden. Wanneer we meer auto’s gaan delen, zullen er uiteindelijk wel minder auto’s nodig zijn. De milieulast van het produceren van auto’s zal hierdoor dus per saldo afnemen.

En er blijven natuurlijk wel praktische overwegingen die een rol spelen. Het lijkt me nog wel een heel geregel om iedereen gedurende de zomervakantie van een auto te voorzien. En een vliegreis als alternatief brengt ons voor wat betreft milieulast (figuurlijk dus!) alleen maar verder van huis, dus dat is het ook niet. Misschien moeten we, bij nader inzien, de nachttrein in ere herstellen…. ?

Laat weten wat je er van vindt op ons Forum.

Zie rechtsboven op de pagina. Suggesties, tips, commentaar: alles is welkom.

Autodelen in Nijmegen