Dit artikel van Karin Veldkamp stond in Wijkkrant Oost in november 2020 en is te lezen via deze link.
Geluk zit in kleine dingen. Bijvoorbeeld een bijzondere plek in je buurt. Tijdens deze wandelroute door Nijmegen-Oost ontdek je de geluksplekken van je buurtgenoten. Wil je meer weten? Bijvoorbeeld over de geschiedenis van het Badhuis of hoe de Stekjeskast werkt? Scan dan de QR-code bij de geluksplek en ontdek waarom juist deze plek gelukt brengt.
Hou je ook van een wandeling door de wijk? Dan kun je op pad met de wandelroute Klein Geluk in Oost; een route langs negen geluksplekken in onze wijk. Neem wel de telefoon mee, want met een QR-code kan de wandelaar filmpjes en podcasts afspelen op en over de betreffende plekken.
Zin om er even uit te gaan? Volg de wandelroute Klein geluk in Oost Interactieve wandelroute (4,3 km) + bonus route (4km)
Inmiddels al weer een klein jaartje geleden belden studenten, in opdracht van Wij zijn Nijmegen en Spectrum-Elan, bij alle huisnummers 13 aan in Nijmegen Oost. Ze wilden weten welk klein geluk er schuilt achter dit ‘ongeluksgetal’. Vragen over de beleving van het wonen in onze wijk en wat geluk betekent stonden daarbij centraal. ‘Geluk op 13’ kreeg een vervolg met de digitale buurtborrel, waarbij bewoners met elkaar in gesprek gingen over het wonen in hun buurt en welke plekken ze met elkaar wilden delen.
“Hier stond vooral de verbinding tussen buurtgenoten centraal”, aldus Hanneke van Keijsteren van Spectrum-Elan. Brigitte Theeuwen was een van de organisatoren van de buurtborrel en vertelt enthousiast. “Ik vond het een leuke insteek en omdat mijn partner kwetsbaar is, zit ik vanaf half maart al in quarantaine. Daardoor zie ik de mensen uit mijn straat niet meer, dus een beetje contact met mensen vond ik erg prettig.”
Omdat Brigitte momenteel nauwelijks buiten komt, pakte ze de telefoon om buurtbewoners uit te nodigen voor de digitale ontmoeting. “Er waren vijf mensen enthousiast om mee te doen. We begonnen met een bak koffie maar na een tijdje stond bij iedereen zijn eigen borrel op tafel en via Blixem werden er hapjes thuis afgeleverd. Deze traktatie deed wel wat met me. Ik voelde me echt een beetje verwend.”
Insectenhotel
Van de organisatie kreeg Brigitte gesprekskaarten mee met vragen over mooie plekjes in de wijk die je zou willen delen en hoe je de wijk beleeft. “Iedereen bleek zeer blij te zijn met de buurt vanwege de onderlinge contacten en omdat het een mooie buurt is om te wonen. En wat ik heel leuk vond is dat het zelfgebouwde insectenhotel in de Witsenburgselaan door iedereen als een geluksplekje ervaren wordt. Verder deelden we onze zorgen om het milieu en met elkaar kwamen we tot de conclusie dat het mooi zou zijn als er minder steen in de wijk is en al het groen behouden kan blijven. Tot concrete afspraken is het nog niet gekomen maar we gaan kijken wat we eventueel samen kunnen doen op dat gebied. En ook het idee om auto’s met elkaar te delen is besproken. Daarnaast ben ik zelf nu bezig met het maken van een herfstkaart voor de buurt. Dat we dit doen voor en met elkaar maakt deze buurt nou zo fijn.”
Vanwege corona spreek ik Brigitte telefonisch, waardoor persoonlijk contact ontbreekt, maar ik maak uit haar enthousiasme en toon op dat ze oprecht blij is met het initiatief. “Er kwamen ook persoonlijke verhalen op tafel en daaruit bleek dat er echt wel gevoel is bij de buurt en bij de mensen in de buurt met elkaar en dat er vriendschappen zouden kunnen ontstaan. Ik zou ook graag meer contact willen met de andere deelnemers, maar dat moet nog even wachten.”
Dat er mooie dingen kunnen voortkomen uit een digitale borrel blijkt ook de ervaring van Hanneke: “Ik kreeg terug te horen dat tijdens een van die gesprekken iemand durfde te zeggen dat ze eenzaam was. Het is dan bijzonder om te horen dat mensen daar samen iets mee willen doen.”
De wandelroute is te downloaden via www.wijzijnnijmegen.nl/wandelroute
Of haal gratis een routekaart bij een van deze locaties:
Cadeauwinkel Blixem (Groesbeekseweg 75)
Hobbycentrum Nijmegen-Oost (Daalsehof 2)
Stip Oost (Elzenstraat 4)
Geluk delen in Oost is een initiatief van Wij zijn Nijmegen en Spectrum, partner met Elan, en wordt mogelijk gemaakt door het VSBfonds en de Leefbaarheidsalliantie Gelderland.