24 oktober Nacht van de Nacht

Foto: Milou Oomens 2017

Het overmatig en onnodig gebruik van licht heeft grote gevolgen op de maatschappij, hierbij valt te denken aan gevolgen bij de mens, maar ook dieren, planten en zelfs de economie worden hier negatief door beïnvloedt. De nacht van de nacht richt zich dit jaar in Gelderland vooral op bedrijven. En de manifestaties zijn vanwege de Corona-golf nu on-line.

Meeste Gelderse bedrijven laten licht ’s nachts onnodig aan

Het merendeel van de Gelderse bedrijven laat ’s nachts onnodig het licht branden. Dit blijkt uit een onderzoek van de Natuur en Milieufederaties. In het kader van de Nacht van de Nacht-campagne zijn in Gelderland 66 bedrijven gefotografeerd. Bedrijven in Ede en Wageningen spanden de kroon: daar lieten bijna alle bedrijven de lampen aan. In Ede betrof het 16 van de 18 bedrijven; in Wageningen 9 van de 10. Bij 21 van de 38 gefotografeerde bedrijven in Arnhem bleef het licht ’s nachts branden.

Door heel Nederland zijn 1.347 bedrijven gefotografeerd. Bij maar liefst 72% brandde de verlichting. Bij 48% brandde de binnenverlichting, bij 38% de buitenverlichting en 14% van de bedrijven had zowel binnen als buiten de verlichting branden. Bedrijven verspillen met onnodige nachtelijke verlichting jaarlijks zo’n 536 miljoen kWh (stroomverbruik van 150.000 huishoudens). De Natuur en Milieufederaties adviseren een simpele oplossing. Door sensoren aan te brengen wordt verlichting automatisch gedoofd en springt aan bij onraad.

Lees hier meer via deze link.

Nacht van de Nacht komt met avondvullend programma 

De Nacht van de Nacht van zaterdag 24 oktober komt naar je toe dit jaar! Geen 575 activiteiten in het donker zoals vorig jaar maar een avondvullend programma via Facebook www.facebook.com/nachtvandenacht en Youtube. Met interessante lezingen en interviews en een speciaal kinderprogramma. Met bijdragen van onder andere Govert Schilling, Andre Kuipers, nachtfotograaf Johan van der Wielen en professor Joke Meijer. Het programma start om 19 uur en gaat door tot 23 uur. De host van de avond is ambassadeur, cabaretier en schrijver Vincent Bijlo.

Lees meer over het programma via deze link.

24 oktober Nacht van de Nacht