WASC initiatief in de Brug van 16 maart

image-5830785Afgelopen zaterdag 12 maart 2016 bezocht Maaike van Helmond van de Brug onze wijk om te praten met enkele bewoners over de Klimaatstraatactie waar diverse straten uit onze wijk aan mee doen. Ze maakte een zonnige foto met straatnaam en poes en het hele artikel is te lezen in de Brug of via deze link. Het artikel is ook hieronder te lezen als ook via deze PDF De Brug Nijmegen week11_1

NIJMEGEN – “Kunnen we niet iets doen om onze buurt te verduurzamen?” Met die gedachte gingen Joris Olde Rikkert en zijn overbuurjongen afgelopen zomer de deuren langs om de ideeën van buurtgenoten te inventariseren. Een aantal van deze ideeën is inmiddels uitgevoerd en zijn straat strijdt nu zelfs om de titel ‘Beste Klimaatstraat’.

“Maar in feite gaat het niet alleen om de straat waar ik woon, oftewel de Witsenburgselaan”, vertelt de 19-jarige Joris. “We doen het immers met de hele buurt samen.” Buurtgenoot Michael Polman voegt toe: “Zelf woon ik op de Surinameweg en als straat behoren we weliswaar niet tot de top 3 in de strijd om de titel ‘Beste Klimaatstraat van Nederland 2016’, maar mooi is wel dat ook de Surinameweg en de twee andere straten in onze buurt, de Antillenweg en de Curaçaoweg, tot de landelijke top 100 behoren.”

De Witsenburgselaan staat echter op de derde plaats in de landelijke competitie. Joris: “Winnen is niet meer realistisch, we streven er dan ook naar om deze derde plek te behouden.” Hiervoor worden nog meerdere activiteiten op poten gezet om zoveel mogelijk punten binnen te slepen. Maar om deze hoge notering te bereiken, is natuurlijk ook al heel veel gedaan. Ingrid Hoovers: “Zo hebben we ons als buurt verdiept in spouwmuur isolatie, iets waar zo’n tien huizen ook al mee aan de slag zijn gegaan, hebben we meegedaan aan de Nationale Warme Truiendag en zijn er bij diverse huishoudens waterbespaarders op de kranen geïnstalleerd.” Joris: “Hele simpele dingen die toch heel wat op kunnen leveren. Nu hopen we in de eindsprint richting de finale op 16 april nog extra punten binnen te slepen door in diverse huishoudens stroomslurpers te checken met energiemeters en het bewijs hiervan naar de organisatie te sturen en door de jaarafrekeningen van buren te vergelijken en te inventariseren waar zij hun stroom afnemen.”
Mocht de Witsenburgselaan inderdaad de derde plek behouden, dan krijgt de straat 1000 euro voor een groot straatfeest. Michael: “In ons geval wordt het dan meer een buurtfeest, want we doen het met alle straten samen. Die derde plaats zou heel leuk zijn, maar dat is niet waarom wij het doen. Joris kwam immers al met zijn initiatief om de wijk te verduurzamen voor wij met het Klimaatstraatfeest van HIER in aanraking kwamen. Als deze ‘wedstrijd’ is afgelopen, stoppen wij er dan ook niet mee, maar gaan we gewoon door met het verduurzamen van de wijk. Dat is natuurlijk altijd een mooi streven om aan te werken en daarnaast is het ook gewoon heel leuk dat deze initiatieven zorgen voor meer verbondenheid in de wijk. Ik kan het alle andere wijken dan ook adviseren om samen aan de slag te gaan.”

(c) 2016 Foto en tekst: Maaike van Helmond

WASC initiatief in de Brug van 16 maart