Gierzwaluwen zijn gearriveerd

Webcam foto vanuit de kast van Rick

De vogel op de foto hiernaast is de Apus apus. Of in het Nederlands: de gierzwaluw. De oplettende buurtbewoner heeft misschien al gezien dat hij sinds begin deze maand weer is neergestreken ook in onze wijk. Gierzwaluwen komen jaarlijks met duizenden tegelijk de landsgrenzen over en het is niet de enige vogelsoort die ons land in groten getale aandoet.

Rick: “Nadat op 7 mei ’s avonds de eerste gierzwaluw in mijn nestkastje zat, zijn ze sinds vanochtend weer met z’n tweeën. Ook vinden er weer giervluchten in de wijk plaats.Hoog tijd om de komende dagen op een mooie warme avond met geluid door de wijk te gaan. Waar zien jullie (bij jullie in de buurt) ze laag tussen de huizen of langs de daken vliegen terwijl ze veel geluid maken? Graag hoor ik straat, huisnummer en kant van het huis (voorkant, zijkant, achterkant, hoek, dakkapel, enz.). Maken ze steeds hetzelfde rondje? Zo ja, hoe?

De oudere gierzwaluwen, die vorig jaar al een nestplek hebben gevonden, zijn er nu al. Hoogstens trekt er een bij een ander in als de beide oude partners nog niet terug zijn. Ik verwacht over een maand de jonge vogels die een eigen nieuwe plek zoeken.”

Men kan zelf het geluid van de Gierzwaluw downloaden en met een speakertje (Blue Tooth) buiten laten horen om nieuwe gierzwaluwen te lokken. Lees meer hier.

 

Nederland is een belangrijk knooppunt voor vogels. “Bijna alle trekvogels stoppen in Nederland of trekken er overheen”, zegt Ruud Foppen, hoogleraar geïntegreerde natuurbeschermingsbiologie. Nu de lente volop is losgebarsten is het dus topdrukte in de lucht en op het land. Het is dan ook niet toevallig dat het zaterdag internationale trekvogeldag is. Lees meer: NOS

 

Gierzwaluwen zijn gearriveerd